Като тръгне с проблеми та край нямат. Като оставя сутришното палене което става от 3-4 завъртане на ключа, днес ми направи впечатление, че когато колата е загряла пали от ряз, но оборотите в първите няколко секунди се задържат на около 500, двигателя на не тресе, не издава странни звуци, просто пали едва едва и след малко се покачват до 800. Естествено бях в сервиза закачиха я гледаха чесаха се по главите, мериха датчици, ламбди оборотомери, ТПС всичко е ОК. Майстора просто вдигна рамене и не знае какво да прави. Според мен този проблем има и връзка с това, че колата студена не пали както преди от вторият път, а едва от 4 тия. Моля помагайте с предположения. Майстора поне е пич и приема съвети без да ми взима пари за проби.
Известие
Collapse
No announcement yet.
Проблем при палене на загрял двигател.
Collapse
X
-
Довечера ще ти дам съпротивленията на ТПС-а докато е монтиран на дросела с извадена букса. Такива трябва да бъдат след като имаш правилна настройка на дросела и адаптация след това. Майстора ти да погледне къде отиват пиновете на буксата на ЕКУ и след всяко регулиране и адаптация да мери докато стигне до правилните стойности.
Това ще ти гарантира, че ТПС-а ще се адаптира в правилна позиция. Естествено ако клапата е на ред и ТПС е монтиран правилно. Може да стигнеш същите данни и клапата да зее здраво и пак няма да е добре. И въпреки всичко може да пробва и с осцилоскопа като измери сигналите към моторчето трябва да имаш импулси на всеки или близо на всеки 20 мс. Ако си много над 20 (например 100 мс.) не е добре.
В момента можеш ли без много усилия да поддържаш 1000 - 1200 - 1500 об. постоянно. Има ли го това отскачане на оборотите от 900 направо на 2000 като се опиташ да докоснеш педала съвсем леко?Last edited by oem; d.m.y г., 16:31.Discover us on Facebook page - Maha LPS3000 DynoMachine
-
Голям филм. Може да имаш пропуск на въздух, може да имаш разцентрована клапа, може ТПС-а да не е монтиран правилно... много неща може да имаш. Може да имаш проблем в запалването.... филма е голям. Не знам какво да ти кажа.Discover us on Facebook page - Maha LPS3000 DynoMachine
Comment
-
Не знам какво може да се обърка в монтажа на ТПС, и аз съм го свалял не виждам някаква особеност. Но болтчето за реглаж е барано определено и то не един път. В момента ми прави впечатление, че ТПС държи клапата, а болтчето не играе. В смисъл и да го завивам и да го развивам в известни граници клапата не се мести на никъде.SUBARU OUTBACK 2.5i MY06
Comment
-
То и това е целта. Болтчето регулира началната позиция на клапата 0 градуса. Тази позиция е важна при адаптацията и за нищо друго. После дори да извадиш буксата на ТПС-а той остава в отворена позиция винаги с 1,8 - 3,2 градуса според адаптирането на CO.
Абе сложно е за обеснение. Трябва майстора ти да прочете хубаво как точно функционира това моторче за да разбере какво трябва да направи и как да регулира клапата.
И аз съм имал такива коли. Със седмици съм си играл докато разбера или настроя точно за да няма никакви проблеми. Нито с товар, нито без. Защото при настройката на клапата ако си близо до правилната без товар примерно ще държи добре, а като пуснеш фарове климатик и разликата да му се явява в повече и да започнат да пропадат оборотите.Last edited by oem; d.m.y г., 17:58.Discover us on Facebook page - Maha LPS3000 DynoMachine
Comment
-
Колегата има голяма предистория. Проверени са тези неща със сигурностЯвно не си виждал проблеми от този тип
А и да ти кажа виждал съм кола която имаше отвор да си вкараш пръста след дебитомера и не поклащаше обороти и за миг. Тук проблема е невъзможността моторчето да направи правилна корекция, а то има възможоност да коригира мноооого, но само когато има правилно калибриране дросел/тпс.
Discover us on Facebook page - Maha LPS3000 DynoMachine
Comment
-
колегата оем е прав. проблемите ти са общи. щом е бутан пломбирания винт ще ти е много трудно да го нагласиш и то заедно с тпс-а. винта определено трябва леко да бута клапата. най-бързото и елементарно решение е да си вземеш един дросел който не е бутан и да не се занимаваш с глупости.точка
Comment
-
Явно без разбирач работата няма да мине. Да купувам дросел ми се струва по-скъпо и несигурно начинание от колкото да я оставя на човек който си разбира от работата, остава да намеря време да ида до София и да я оставя на правилният човек. Иначе днес след известно шофиране, все пак се усети подобрение в паленето на топъл двигател. Тъй като дросела е разцентрован и без друго, може ли някой да обясни все пак как става тази центровка. Когато ТПС е свален клапата в какво положение трябва да бъде, има ли нещо специално при поставяне на ТПС след това....смятам, че нищо не ми пречи да си поиграя малко.SUBARU OUTBACK 2.5i MY06
Comment
-
Първоначално публикувано от BLUE1 Покажи съобщениеДа купувам дросел ми се струва по-скъпо и несигурно начинание"Anybody that tells me a good car is one that is light with low power to weight ratio is an amateur" - Kazutoshi Mizuno-designer of Nissan GTRF=M x A - Исак Нютон - amateur.....
Comment
-
Феро и скайп?
Иначе клапата с махнат ТПС трябва едва да докосва тялото. И като погледнеш срещу лампа почти да не виждаш светлина. От там вече започва финното регулиране.Discover us on Facebook page - Maha LPS3000 DynoMachine
Comment
-
Драсни едно ЛС с детайли до къде, утре сутринта ще се вясна за кратко в СТЗГ и ще го приготвя от сервиза да го пуснат.....
В скайпа е много късмет да ме намериш....."Anybody that tells me a good car is one that is light with low power to weight ratio is an amateur" - Kazutoshi Mizuno-designer of Nissan GTRF=M x A - Исак Нютон - amateur.....
Comment
-
При всичко коректно работещо на адаптиран дросел трябва да измерите тези стойности:
пин 2/3 - 560/570 ом - верига на потенциометъра
пин 2/4 - 1280/1300 ом - верига на потенциометъра
пин 3/4 - 1530 ом - верига на потенциометъра
пин 6/7 - 7/7,5 ом - верига на актуатора
пин 3/5 - 13/14 ком - верига на потенциометъра
това са пиновете директно на ТПС. Диагностиката показва минимална позиция: 28.6 градуса. В същата последователност ще напиша на буксата на ЕКУ.
2/3 към B1/29
2/4 към B1/13
3/4 към B29/13
6/7 към B26/35
3/5 към B29/4
Ето сега и измерване на лошо регулиран дросел. Дагностиката показва 27.7 градуса при условие, че дросела е мръсен и дори повече отворен. Симптомите са на пуснат вентилатор в купето и/или климатик оборотите пропадат в движение и на място при форсиране.
пин 2/3 - 645 ом
пин 2/4 - 1069 ом
пин 3/4 - 1372 ом
пин 6/7 - 5,9 ом
пин 3/5 - 752 ом
ТПС-а на проблемната кола има по-добри стойности абсолютно съответстващи на фабричните.
Дано съм бил полезенLast edited by oem; d.m.y г., 17:54.Discover us on Facebook page - Maha LPS3000 DynoMachine
Comment
Comment